Actueel

Nieuws

Tips om je huis zo energiezuinig mogelijk te maken Lokaal nieuws donderdag 12 september 2019

Tips om je huis zo energiezuinig mogelijk te maken

Er komen steeds meer mogelijkheden om jouw woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Een duurzame woning draagt bij aan een beter klimaat. Daarnaast is energiebesparing ook goed voor de eigen portemonnee. Je bespaart namelijk behoorlijk wat geld op jouw energierekening. Wat kun jij doen om jouw woning zo energiezuinig mogelijk te maken?

Zorg voor goede isolatie

Wist jij dat 3 van de 4 woningen in Nederland niet goed geïsoleerd zijn? Dat is super zonde want een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer wooncomfort. Een geïsoleerd huis houdt de warmte beter vast, waardoor je ook gelijk bespaart op jouw energierekening. Daarnaast is het beter voor het klimaat, omdat er minder CO2 wordt uitgestoten. Welke isolatiemaatregelen noodzakelijk zijn, hangt af van het bouwjaar van de woning. Deze vind je hier . Over het algemeen kun je ervanuit gaan dat woningen die gebouwd zijn vóór 1992 matige isolatie hebben. Denk hierbij aan het aanbrengen van HR++-glas, vloerisolatie en extra dak- en gevelisolatie.

Maak gebruik van ledverlichting

Je kunt flink wat energie besparen als je jouw woning op een duurzame manier verlicht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ledverlichting. Ledverlichting is ruim 90% zuiniger dan de standaard gloeilamp en zorgt voor minder straling. De aanschafprijs van ledverlichting ligt wel een stuk hoger, maar daar staat tegenover dat de lampen twee keer zo lang meegaan als de normale spaarlamp. Wist je dat je voor het versieren van de kerstboom ook duurzame of ledverlichting kunt gebruiken?

Plaats zonnepanelen op het dak

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen . Anno 2018 liggen er op een half miljoen huizen zonnepanelen op het dak. Met jouw zonnepanelen bespaar je direct op de energierekening. Je kunt de winst uit zonnepanelen vergelijken met ongeveer 6% rente op de spaarrekening. De gemiddelde terugverdientijd ligt momenteel op 9 jaar.

Kies een groene energieleverancier

Bij al deze energiebesparende maatregelen, hoort ook een duurzame energieleverancier. Met het afsluiten van een groen energiecontract, draag jij je steentje bij aan een beter milieu. Online kun je verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Je ziet in één oogopslag wie de goedkoopste energieleverancier is. En binnen een paar minuten ben je overgestapt naar een andere aanbieder.

Financiering energiebesparende maatregelen

Als je energiebesparende maatregelen wilt aanbrengen in/op jouw woning , dan kun je een beroep doen op een energiebespaarlening. Je kunt deze lening bij verschillende instanties afsluiten, bijvoorbeeld het Nationaal Energiebespaarfonds. Je kunt maximaal € 25.000 lenen tegen een vaste looptijd en lage rente. Inwoners van Apeldoorn kunnen ook een stimuleringsregeling afsluiten. Dit is een lening om het gehele complex te verduurzamen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen op een flat. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de eenheid Ruimtelijke Leefomgeving via telefoonnummer 14 055.

Verhuizen en de energieleverancier: waar moet je op letten? Lokaal nieuws donderdag 12 september 2019

Verhuizen en de energieleverancier: waar moet je op letten?

Ben je van plan om te verhuizen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Neem je al je spullen wel mee, of past dat niet meer in je nieuwe huis? En wat doe je met  de levering van je energie? Er zijn drie opties: je kunt je oude energiecontract houden, een nieuw contract afsluiten óf overstappen naar een andere energieleverancier. In dit artikel leggen we elke stap voor je uit, zodat jij straks geen problemen hebt tijdens je verhuizing.

Vast of variabel contract

Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor contract je op dit moment hebt. Heb je een vast contract? Dan is het niet verstandig om over te stappen naar een andere energieleverancier . De leverancier kan namelijk een opzegvergoeding in rekening brengen. Als je een variabel contract hebt, dan is het contract maandelijks opzegbaar. Je bent dus vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier. Als je op dit moment geen energiecontract op jouw naam hebt staan, dan ben je uiteraard vrij om een energieleverancier te kiezen.

Energiecontract meenemen naar nieuwe adres

Wil je jouw oude contract meenemen naar je nieuwe woning? Dan moet je dit minstens twee weken voor de verhuizing doorgeven aan de energieleverancier. De leverancier heeft dan voldoende tijd om dit administratief in orde te maken. Binnen vijf dagen na de verhuizing, moet je de meterstanden doorgeven. De leverancier bepaalt een nieuw termijnbedrag voor de nieuwe woning. Zij doen dit op basis van het historisch verbruik van de woning. Het kan dus zijn dat je iets meer of minder gaat betalen. Controleer de eerste paar maanden of dit geschatte verbruik overeenkomt met je daadwerkelijke verbruik. Na een aantal weken ontvang je de eindafrekening van je oude adres.

Nieuw contract afsluiten

Een verhuizing is een goede reden om je huidige energiecontract eens kritisch onder de loep te nemen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je nieuwe woning groter is, óf dat de huishoudsamenstelling verandert. Allemaal factoren die van invloed zijn op het energieverbruik. Veelal is het dan goedkoper om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Nieuwbouwwoning en de energie-aansluiting

Als je een huis aan het bouwen bent, dan moet je tijdens de bouwperiode een aansluiting aanvragen bij de netbeheerder. Dit noemen we ook wel een bouwaansluiting. Dit is een speciale elektriciteitsaansluiting voor tijdens de bouw. Later kun je deze omzetten naar een gewone aansluiting, wat door de netbeheerder wordt gerealiseerd. Vervolgens maken zij een unieke EAN-code voor het adres aan. Deze code is noodzakelijk om een energiecontract af te sluiten. Bij een nieuwbouwproject verloopt de aanvraag voor deze aansluiting vaak via de aannemer. Controleer dit wel even.

Gasvrij wonen? In Apeldoorn doen ze dat al vele jaren Lokaal nieuws donderdag 12 september 2019

Gasvrij wonen? In Apeldoorn doen ze dat al vele jaren

Aardgasvrij wonen komt de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Niet zo verwonderlijk, want deze woonvorm houdt verband met het Klimaatakkoord. Toch is aardgasvrij wonen niet geheel nieuw in ons land. Er zijn de afgelopen jaren al vele tientallen (proef)projecten gestart om aan te kunnen tonen dat het prima te doen is om geen gasaansluiting meer in je woning te hebben. Apeldoorn is wat dat betreft één van de voorlopers. In de wijk De Matenhoeve werden aan het begin van deze eeuw al dergelijke woningen opgeleverd. Inmiddels is Apeldoorn met Deventer, Zwolle en Zutphen een samenwerkingsverband aangegaan om structureel maar liefst 40.000 woningen aardgasvrij te maken.

Klimaatakkoord van Parijs

De belangrijkste reden waarom de regering Nederland gasvrij wil maken, houdt verband met Klimaatakkoord dat Nederland in 2015 tijdens de Klimaatconferentie in Parijs heeft ondertekend. Daarin staat onder andere dat er maatregelen genomen zullen worden om de opwarming van de aarde te voorkomen. Aangezien CO2 (koolstofdioxide) een belangrijke rol in dit opwarmingsproces speelt, wil men het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals olie, benzine en dus ook aardgas aanmerkelijk terugdringen. Tijdens de de verbranding daarvan komt er namelijk veel CO2 in de lucht terecht. Daarnaast speelt ook het verminderen van de gaswinning in de provincie Groningen een niet te onderschatten rol. Hierdoor wordt Nederland afhankelijker van geïmporteerd gas en daardoor ook meteen afhankelijker van de grillen van buitenlandse leveranciers. Dit kan voorkomen worden door het lokale verbruik van gas terug te dringen.

Energiebelasting als hefboom

De Nederlandse overheid heeft inmiddels de eerste stappen in het ontmoedigen van gasgebruik genomen. De energiebelasting op gas zal de komende jaren aanmerkelijk stijgen, terwijl de belasting op stroomverbruik juist verlaagd wordt. Middels de hefboom die op deze manier ontstaat, hoopt de overheid dat wanneer mensen steeds duidelijker in gaan zien dat gasvrij wonen niet alleen goed voor het milieu is, maar ook voor hun portemonnee. Door daarnaast een vergelijkingssite voor energie vergelijken te gebruiken, kunnen mensen zien waar ze het goedkoopst stroom af kunnen nemen.

Gasvrije alternatieven

De eerder genoemde (proef)projecten met gasvrij wonen hebben inmiddels ruimschoots aangetoond dat het absoluut mogelijk is om zonder aardgasaansluiting comfortabel te kunnen wonen. Voor alle aardgasapparatuur zijn vandaag de dag vaak meerdere verschillende elektrische varianten te koop of andere slimme oplossingen gerealiseerd. Elektrische boilers, inductiekookplaten en warmtepompen zijn in dat kader slechts enkele voorbeelden, terwijl voor het verwarmen van woningen ook zogenoemde stads- of blokverwarming een goed alternatief voor op gas werkende cv-ketels zou kunnen zijn.

Kostenplaatje

De transitie naar een gasvrij Nederland is een pittige uitdaging. Vrijwel alle woningen in ons land zullen de komende decennia moeten worden aangepast. Een gigantische klus waar uiteraard ook een prijskaartje aan hangt. Naar schatting kost het gasvrij maken minstens 10.000 euro per woning. Deze kosten kunnen gedrukt worden door – net als Apeldoorn – structurele samenwerkingen met derden aan te gaan. Op die manier kan dan zowel materiaal als dienstverlening grootschalig tegen de laagst mogelijke prijzen worden ingekocht. Desondanks blijft het ombouwproces voor menigeen een stevige investering en mogelijk zelfs een struikelblok. Om te voorkomen dat mensen om financiële redenen afhaken, zal de overheid voor deze categorie te zijner tijd naar alle waarschijnlijkheid voorfinancieringen en afbetalingsregelingen introduceren.

Welke vloer in je huis als je een milieubewuste keuze wilt maken Lokaal nieuws woensdag 19 juni 2019

Welke vloer in je huis als je een milieubewuste keuze wilt maken

Grote kans dat je weloverwogen duurzame keuzes gemaakt hebt wanneer je je eigen nieuwe huis hebt gebouwd of gaat bouwen. Wel of geen zonnepanelen, welke isolatiemateriaal ga je gebruiken, heb je gekozen voor een warmtepomp? Ook een gezond binnenmilieu, een goede ventilatie, verantwoord watergebruik hoort bij duurzaam wonen.

Langzamerhand zit duurzaamheid in onze genen en is het een lifestyle geworden. Maar hoe zit dat dan met het interieur en je toe bent tot aanschaf van een nieuwe vloer, ben je dan ook bewust van duurzaamheid? Tegenwoordig heb je steeds meer keuze om voor een mooi verantwoord product te kiezen. Een keuze voor je vloer in huis welke een belangrijk sfeerelement is en je een afweging maakt tussen stijl en functie.

Wist je dat een (goedkoop) laminaatvloer zo’n 5-7 jaar mee kan terwijl een pvc-vloer al gauw 15-20 jaar mee gaat. Je maakt hiermee al een duurzamere keus omdat er minder snel afval ontstaat. Een linoleumvloer, die bijna geheel gemaakt is van natuurlijk materiaal (lijnolie, jute en houtmeel) en zelfs slijtvast, antibacterieel en antistatisch is. Marmoleum van Forbo Flooring (Nederlands bedrijf!) is uitgeroepen tot duurzaamste vloerbedekking ter wereld!

Ook een houten vloer heeft een ecologisch voordeel nl dat het een lange levensduur heeft en eigenlijk alleen maar mooier wordt gedurende de tijd.

Ook wordt steeds weer meer bamboe gebruikt in de meubelindustrie maar ook voor vloeren. Een bamboe vloer is een milieuvriendelijker keuze voor hardhout.

Ondanks dat een natuurstenen vloer een natuurproduct is komt het meestal van ver en is het daarom meer milieubelastend. Goed kijken waar het vandaan komt kan je helpen voor een bewustere keuze.

Belangrijk blijft voor welke vloer je ook kiest dat een goede vloerisolatie (kruipruimte isolatie) al een enorme stap in de goede richting is. Wat kies jij? Heb je toch meer advies nodig? Ik kan je helpen! Klik hier: www.mickmatch.com

Beeld: Forbo Flooring

De zomer in je huis halen? Lokaal nieuws woensdag 22 mei 2019

De zomer in je huis halen?

We hebben al wat zonnestraaltjes mogen ontvangen dit voorjaar maar wat zijn we toe aan de zomer! Aangezien de zomervakantie nog even op zich laat wachten is het al wel tijd om de zomer bij ons binnen in huis te laten. Hoe doe je dat?

Kleur toevoegen in je huis! Kies kleuren waar je blij van wordt en je een zomers gevoel geven. En dan hoef je echt niet gelijk aan het schilderen te gaan maar dat kan ook anders. Wat dacht je van het aanpassen van je accessoires: je wollen kussenhoezen en schapenvachtje op de bank vervangen voor lichte linnen en katoenen kussens; Nieuw plaid op de bank; Je vloerkleed vervangen voor een jute exemplaar; Nieuwe placemats en servetten…Kies kleuren in je accessoires die zijn opgebouwd uit verschillende tinten verwerkt in grafische en geometrische prints gecombineerd met bloemenprints.

Ook kleur toevoegen doe je door echte zonnige bloemen in huis te halen! De jungle trend zet zich nog even voort dus zorg voor frisse planten in je huis! Je kunt alles met elkaar matchen zolang jij er blij van wordt! Je kunt dit botanische gevoel ook voortzetten en deze print gebruiken als poster aan de muur.

Zorg voor een goede (led) verlichting die de sfeer in huis afmaken. Helderwit licht welke daglicht nabootst voor je basisverlichting geeft een fris uiterlijk voor je gehele interieur.

Vergeet niet om je huis op te ruimen, breng spullen waar je op uitgekeken bent naar de Kringloop en geef het een tweede leven. Een opgeruimd huis geeft je nieuwe accessoires meer waarde en vooral een opgeruimd hoofd. 

En wel de belangrijkste tip die ik kan geven: voer je acties door op je balkon of tuin en verbind buiten met binnen. Gebruik dezelfde kleuren en materialen als binnen bv dezelfde bloempotten.

Een hele goede zomer gewenst! Kom je er zelf toch niet helemaal uit en heb je iemand nodig die je kan adviseren? Ik kan je helpen voor interieur advies! Klik hier: https://mickmatch.nl/contact/

Beeld: Bloomingville

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Apeldoorn.

Aanmelden