Actueel

Nieuws

Lokaal nieuws woensdag 26 februari 2020

Geschiedenis van een goed geïsoleerd huis


Het isoleren van woningen heeft een hele geschiedenis. In vroeger tijden zochten de mensen de oplossing in dikke muren. Tot vandaag de dag bestaan er nog kerken en kastelen met muren van wel een meter dik. Echter baksteen zelf is niet waterdicht, ook een muur van een meter dik houdt het vocht niet tegen, de muur is en blijft vochtig. Ook was het in die kerk of dat kasteel de warmte niet goed gereguleerd, bij de haard was het heet, tegen de muur aan koud. Een echte oplossing was de ontdekking dat niets zo goed isoleert als stilstaande lucht. Uit die vinding is de spouwmuur ontstaan. De buitenste muur wordt nat door de regen, de binnenste muur blijft droog, het klimaat in huis was gereguleerd; in de zomer koel in de winter warm, en dat in de hele ruimte en niet enkel bij de kachel. Wanneer een woning goed geïsoleerd is bespaart dit geld op de energierekening.
Tendens  
Stilstaande lucht was dus uitgevonden als de ideale isolatie. Logisch is dat de mensen verder zijn gaan kijken en zo dubbel glas uitvonden. Het komt op hetzelfde neer als de spouwmuur. Dit geldt ook voor isolatiemateriaal; dekens of platen, allemaal bevatten het cellen met stilstaande lucht. Warmte trekt naar boven, de binnenkant van het dak werd geïsoleerd met isolatiemateriaal, en veel later kregen de vloeren pas aandacht. Moderne woningen zijn nu rondom geïsoleerd, en die techniek is terug te brengen naar de vinding; stilstaande lucht is de beste isolatie.
Voordelen ten over
Naast het buiten houden van vocht en kou in de woning, ontdekten we nog een voordeel. Ook met de techniek stilstaande lucht werd het comfort van geluidsisolatie uitgevonden. Geluid is immers niets meer als trillingen in de lucht, zorgen dat die trillingen tegen stilstaande lucht aankomt dempt het geluid volledig.
Besparen
Een goed geïsoleerde woning drukt enorm de rekening. Tegenwoordig zijn de meeste nieuwbouw woningen allemaal goed geïsoleerd. Tevens wil niemand te veel betalen. Er zijn 2 manieren om te besparen op je energierekening. Dat is door je huis goed te isoleren en door te zoeken naar de goedkoopste energieleverancier. Energie vergelijken is zeer gemakkelijk. Dit kan jou helpen besparen op de energierekening, ook wanneer jouw huis niet goed geïsoleerd is. Door het vergelijken van een energieleverancier via overstappen.nl bespaar jij al snel een hoop geld.

Wat is een landelijk interieur van nu? Lokaal nieuws dinsdag 07 januari 2020

Wat is een landelijk interieur van nu?

Landelijk wonen betekent in eerste instantie wonen op het platteland ofwel in een landelijke omgeving. Wonen op het platteland is betekenisvol voor mensen omdat het staat voor rust en ruimtelijkheid maar ook voor gezelligheid en gemoedelijkheid. De samenleving zorgt voor elkaar en dat zie je terug in de samenwerking tussen bewoners, belangenverenigingen en landschapspartijen.

Van oudsher was de inrichting van woonboerderijen op het platteland sober en een afspiegeling van het boerenbestaan. Men gebruikte alleen materialen die in de natuur voortkwamen zoals hout, steen, riet, kalk en wol en katoen.

Vandaag de dag zijn wij steeds meer op zoek naar rust en hebben we de behoefte om in onze thuishaven tijdelijk te vluchten uit de realiteit van nu. We willen een samenleving die respect heeft voor de individu en zijn omgeving.

In het hedendaagse interieur zien we wat meer speelsheid, is er aandacht voor ambachtelijke meubels, maken we duurzamere keuzes voor natuurlijke materialen, hebben we respect voor handwerk, zien we meer contrasten in kleur en materiaalgebruik.

De landelijke sfeer past in de tijd van nu met de hang naar de natuur, nostalgie, warmte en gezelligheid. Deze vertaalt zich in gebruik van natuurlijke duurzame materialen,  werken met rustige basiskleuren als wit, grijzen, taupe en beige in contrast met warme diepere kleuren zoals zacht oranje, koraalrood, oker, violet…

Huis en tuin horen bij elkaar en dat zorgt voor mooie verbinding van interieur en exterieur. Omdat je de 4 seizoenen veel bewuster mee krijgt kun je extra genieten van je  uitzicht! 

3 redenen waarom je in een nieuwbouwwoning minder energiekosten hebt Lokaal nieuws woensdag 30 oktober 2019

3 redenen waarom je in een nieuwbouwwoning minder energiekosten hebt

Als je op het internet zoekt naar de voordelen van een nieuwbouwwoning, is een daarvan het hebben van een lagere energierekening. Dat ten opzichte van oudere woningen die 20 à 30 jaar geleden zijn gebouwd. Wat zijn daarvan de oorzaken? Lees het in dit artikel.

Hoog energielabel

Nieuwbouwwoningen hebben vaak een goed energielabel . Soms zelfs het hoogste van het hoogste: energielabel A. Dit houdt in dat nieuwbouwwoningen erg energiezuinig zijn, vaak tot wel 30% energiezuiniger dan woningen van 25 jaar geleden. Daarmee draag je dus bij aan een beter klimaat. Bovendien vertaalt deze energiezuinigheid zich ook in een lagere energierekening. Nieuwbouwwoningen zijn vaak beter geïsoleerd en hebben ook ruiten die beter isoleren. Wil je energielabel A, dan moet je wel over allerlei duurzame ingrepen beschikken. Zoals zonnepanelen, HR-glas, isolatie bij de muren, het dak en de vloer en minimaal een hr-combiketel.

Nieuwe apparatuur

Een andere reden voor de lagere energierekeningen is de duurzamere moderne apparatuur. Zo vind je in nieuwbouwwoningen bijvoorbeeld sneller een warmtepomp, ter vervanging van de cv-ketel. Met deze pomp wordt er warmte gerecycled, en dit zorgt voor ongeveer 40% minder CO2-uitstoot. Dat gebeurt op basis van stroom in plaats van gas. En stroom is al veel vaker duurzaam verkregen dan gas. Ook laten steeds meer mensen zonnepanelen op hun woning plaatsen, waarmee duurzame energie wordt opgewekt. Dan is er sprake van zo’n zuinige woning met energielabel a, zoals in de bovenstaande alinea wordt besproken.

Nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd

Een groot voordeel van nieuwbouwwoningen is het feit dat ze vaak goed geïsoleerd zijn. Door een huis goed te isoleren gaat de wooncomfort vooruit en het energieverbruik flink omlaag. Een goed geïsoleerd huis houdt namelijk de warmte beter vast. Dit zorgt voor minder energieverbruik en dus lagere energierekeningen. Veel voorkomende vormen van isolatie in nieuwbouwwoningen zijn spouwmuurisolatie en dubbel glas. Goede isolatie zorgt voor minder CO2-uitstoot en is ook één van de belangrijkste tips voor een energiezuiniger huis . Ook zorgt goede isolatie ervoor dat er geen schimmels in de woning komen doordat deze te vochtig is. Dat is slecht voor de gezondheid.

Nieuwbouwwoningen gebruiken groene energie

Het komt steeds vaker voor dat nieuwbouwwoningen gedeeltelijk of geheel zelfvoorzienend zijn. Zo zie je dat er steeds meer groene energie wordt opgewekt door huiseigenaren van zowel nieuwbouwwoningen als oudere woningen. De meest populaire manier om zelf (groene) energie op te wekken zijn natuurlijk zonnepanelen. In 2018 lagen er op een half miljoen huizen zonnepanelen op het dak, een flinke groei ten opzichte van 2017. Een groot voordeel van zelf energie opwekken, is dat je direct bespaart op de energierekening. Groene energie is dus een erg slimme investering die je uiteindelijke terugverdient. Ook is het een optie om voor een energieleverancier te kiezen die zoveel mogelijk groene energie levert. Een groene energieleverancier is tegenwoordig erg gemakkelijk te vinden door middel van online energieprijzen vergelijken . Zulke contracten zijn vaak niet eens meer duurder dan die met grijze energie.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Apeldoorn.

Aanmelden