Lokaal nieuws maandag 14 februari 2022

Zo bepaal je de indeling van jouw nieuwbouwhuis

Voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je de indeling van het nieuwbouwhuis tijdens de bouw vaak nog kunt beïnvloeden. Deze wijzigingen in het bouwplan vallen dan onder meer- of minderwerk.

Zo kun je door het wijzigen van de indeling het nieuwbouwhuis jouw persoonlijke stijl geven. Hoe je dit doet? Wij geven je hier inspiratie voor het wijzigen van de indeling in jouw toekomstige nieuwbouwhuis met én zonder een complete verbouwing.

De indeling van nieuwbouwhuis in 4 variaties

Er zijn de afgelopen jaren talloze nieuwbouwprojecten gerealiseerd, waarbij verschillende indelingen voor nieuwbouwhuizen zijn bedacht. Van nieuwbouw Apeldoorn tot een andere plaats in Nederland. Je kunt de indeling van een nieuwbouwhuis eigenlijk in 4 variaties tekenen:

• Een open leefkeuken aan de achterzijde
• Een smalle keuken aan de voorzijde
• Eén grote open ruimte met verbinding door een kookeiland
• Aparte zithoek en eetkamer

Toch hoeft het zeker niet zo zwart wit te zijn. Ook met deze “standaard” indelingen kun je nog vele veranderingen doorbrengen, waardoor de indeling van jouw nieuwbouwhuis er uniek uit zal zien!

Wissel de indeling bij de nieuwbouw om

Als de bouw nog niet begonnen is, kun je nog ingrijpende beslissingen nemen om de indeling compleet overboord te gooien. Vaak kiezen projectontwikkelaars voor een smalle keuken aan de voorzijde, naast de voordeur en entree.  

Wil je juist het gevoel van een open leefkeuken, in verbinding met de rest van het huis? Verplaats de smalle keuken dan naar de achterkant van het huis. Hier kun je de indeling over de complete breedte van het huis benutten.

Vervolgens kan je aan de smallere voorzijde een knusse zithoek creëren met tv, kachel en gezellige bank. Deze indeling geeft ineens veel meer gevoel van ruimte in hetzelfde nieuwbouwhuis!

Puzzel met indelingen op schaal van het huis

Is de bouw al wel begonnen, maar zie jij jezelf nog niet 100% in de Stedendriehoek wonen? Dan is de meest kleine ingreep om de indeling van nieuwbouwhuis te veranderen qua look en feel met meubels. Zo kun je zonder ingrijpende verbouwing toch dat gevoel van thuis creëren.

Je kunt gemakkelijk puzzelen met een basisindeling door op schaal dingen te tekenen en hiermee te schuiven. Heb je bijvoorbeeld te maken met een lange, smalle ruimte? Door het gebruik van meubels in de lengte kan je losse ruimtes aan de voor- en achterkant met elkaar samenvoegen.

Plaats bijvoorbeeld een tafel in het verlengde van de keuken. Doe je dit met een bank aan één zijde, heb je een smallere ruimte voor de zithoek nodig. Door in de lengte te werken creëer je een overloop van de ene leefruimte naar de ander.

Geef jouw nieuwbouwhuis dynamiek

Je kunt ook kiezen voor een combinatie van bovenstaande oplossingen om met de indeling het nieuwbouwhuis te veranderen. Je kunt het idee van een open leefkeuken bijvoorbeeld ook creëren door het toevoegen van een kookeiland in het midden van de woning. Net als met werken in de lengte van het huis, creëer je hiermee een overlap tussen verschillende ruimtes.

Hiervoor is echter wel het verplaatsen van leidingen en elektra noodzakelijk. Kan dit niet in de vloer, kun je ook overwegen om de vloer op te hogen. Met een verhoging van de vloer in een deel van het huis, creëer je een speelse dynamiek en sfeer. Door dit niveauverschil zal het gevoel van een nieuwbouwhuis gelijk verdwenen zijn.

Breek de indeling open

In oude huizen zul je vaker zien dat er een speciale voor- en achterkamer is, met een scheiding van bijvoorbeeld schuifdeuren. Hierdoor heb je een aparte zithoek en keuken, wat erg praktisch kan zijn met kinderen. Toch kun je deze indeling in de basis behouden bij jouw nieuwbouwwoning, maar dan met een modern tintje.
Denk bijvoorbeeld de keuken in het verlengde van de entree. Hierdoor vul je deze hoek van de benedenverdieping met keuken en heb je één lang stuk voor een eet- en zithoek. Door nu de tussenwand met schuifdeuren weg te laten, behoud je één grote ruimte. Hiermee heb je twee aparte ruimtes, maar behoud je toch met een open en moderne indeling het nieuwbouwhuis!

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Apeldoorn.

Aanmelden