Lokaal nieuws woensdag 26 februari 2020

Geschiedenis van een goed geïsoleerd huisHet isoleren van woningen heeft een hele geschiedenis. In vroeger tijden zochten de mensen de oplossing in dikke muren. Tot vandaag de dag bestaan er nog kerken en kastelen met muren van wel een meter dik. Echter baksteen zelf is niet waterdicht, ook een muur van een meter dik houdt het vocht niet tegen, de muur is en blijft vochtig. Ook was het in die kerk of dat kasteel de warmte niet goed gereguleerd, bij de haard was het heet, tegen de muur aan koud. Een echte oplossing was de ontdekking dat niets zo goed isoleert als stilstaande lucht. Uit die vinding is de spouwmuur ontstaan. De buitenste muur wordt nat door de regen, de binnenste muur blijft droog, het klimaat in huis was gereguleerd; in de zomer koel in de winter warm, en dat in de hele ruimte en niet enkel bij de kachel. Wanneer een woning goed geïsoleerd is bespaart dit geld op de energierekening.

Tendens 

Stilstaande lucht was dus uitgevonden als de ideale isolatie. Logisch is dat de mensen verder zijn gaan kijken en zo dubbel glas uitvonden. Het komt op hetzelfde neer als de spouwmuur. Dit geldt ook voor isolatiemateriaal; dekens of platen, allemaal bevatten het cellen met stilstaande lucht. Warmte trekt naar boven, de binnenkant van het dak werd geïsoleerd met isolatiemateriaal, en veel later kregen de vloeren pas aandacht. Moderne woningen zijn nu rondom geïsoleerd, en die techniek is terug te brengen naar de vinding; stilstaande lucht is de beste isolatie.

Voordelen ten over

Naast het buiten houden van vocht en kou in de woning, ontdekten we nog een voordeel. Ook met de techniek stilstaande lucht werd het comfort van geluidsisolatie uitgevonden. Geluid is immers niets meer als trillingen in de lucht, zorgen dat die trillingen tegen stilstaande lucht aankomt dempt het geluid volledig.

Besparen

Een goed geïsoleerde woning drukt enorm de rekening. Tegenwoordig zijn de meeste nieuwbouw woningen allemaal goed geïsoleerd. Tevens wil niemand te veel betalen. Er zijn 2 manieren om te besparen op je energierekening. Dat is door je huis goed te isoleren en door te zoeken naar de goedkoopste energieleverancier. Energie vergelijken is zeer gemakkelijk. Dit kan jou helpen besparen op de energierekening, ook wanneer jouw huis niet goed geïsoleerd is. Door het vergelijken van een energieleverancier via overstappen.nl bespaar jij al snel een hoop geld.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Apeldoorn.

Aanmelden